Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΠΥΘΙΟ , ΣΕΛΛΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΕΡΟΣ 1ο

Ξεκινώντας μια ιστορική περιήγηση -ξενάγηση στο γεωγραφικό χώρο του χωριού μου και της ευρύτερης περιοχής ,θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τις όποιες πληροφορίες και αναφορές υπάρχουν, σχετικά με την ιστορία του Πυθίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΥΘΙΟΥ ΤΟ 1960 .
(Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕΛΛΟΣ – ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Το σημερινό Πύθιο βρίσκετε στις δυτικές πλαγιές του Ολύμπου με μέσο υψόμετρο τα 680 μέτρα και συντεταγμένες Lat:40.06 -Lon:22.22
Πήρε το όνομά του το 1928 με προεδρικό διάταγμα το οποίο αλλάζει την παλαιότερη ονομασία του χωριού από Σέλλος σε Πύθιο.
Η ονομασία Σέλλος αναφέρετε για το συγκεκριμένο χωριό σε όλους τους χάρτες και στα έγγραφα που υπάρχουν από την τουρκοκρατία μέχρι και μετά την απελευθέρωση ,η οποία για το χωριό ήρθε την 8η Οκτωβρίου 1912, όταν ο Ελληνικός Στρατός έδιωξε τους Τούρκους και στρατοπέδευσε στην πλατεία .
Η προέλευση της ονομασίας Σέλλος δεν προκύπτει προς το παρόν από κάποια αρχαία επιγραφή ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.
Έτσι λοιπόν υπάρχουν διάφορες εκδοχές και εικασίες σχετικά με το όνομα:

1. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ονομασία προέρχεται από τους Σελλούς οι οποίοι ήταν ιερείς του Δία του Δωδωναίου Πελασγικού.
Θεωρώντας λοιπόν ότι στην περιοχή Τοπόλιανη, (όπου μέχρι το 1965 σωζόταν αρχαίος Βωμός) ήταν το μαντείο της Θεσσαλικής Δωδώνης , πιστεύουν ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τους ιερείς του Δία που το κατοικούσαν.
Ως αποδεικτικό στοιχείο καταθέτουν, από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, την ΣΠΟΝΔΗ με ΕΥΧΕΣ του Αχιλλέα στο Δία η οποία αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα Π΄ Ραψωδία στίχοι 233 – 235:
<< ΖΕΥ ΑΝΑ ΔΩΔΩΝΑΙΕ ΠΕΛΑΣΓΙΚΕ ΤΗΛΟΘΙ ΝΑΙΩΝ ΔΩΔΩΝΗΣ ΜΕΔΕΩΝ ΔΥΣΧΕΙΜΕΡΟΥ ΑΜΦΙ ΔΕ ΣΕΛΛΟΙ ΣΟΙ ΝΑΙΟΥΣ’ ΥΠΟΦΗΤΑΙ ΑΝΙΠΤΟΠΟΔΕΣ ΧΑΜΑΙΕΥΝΑΙ ΗΜΕΝ ΔΗ ΠΟΤ ΕΜΟΝ ΕΠΟΣ ΕΚΛΥΕΣ ΕΥΞΑΜΕΝΟΙΟ ΤΙΜΗΣΑΣ ΜΕΝ ΕΜΕ ΜΕΓΑ Δ` ΙΨΑΟ ΛΑΟΝ ΑΧΑΙΩΝ Η` ΕΤΙ ΚΑΙ ΝΥΝ ΜΟΙ ΤΟ
Δ` ΕΠΙΚΗΗΝΟ ΕΕΛΔΩΡ
>>.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

><< ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ, ΘΕΕ ΠΕΛΑΣΓΙΚΕ, ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ,ΤΗΝ ΚΑΚΟΧΕΙΜΩΝΗ ΑΦΕΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΔΩΔΩΝΗ, ΚΑΙ ΤΡΙΓΥΡΩ ΧΑΜΟΚΑΘΙΣΜΕΝΟΙ , ΑΝΙΦΤΟΠΟΔΟΙ, ΖΟΥΝ ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ( ΜΑΝΤΕΙΣ - ΙΕΡΕΙΣ) ΩΣ ΕΔΩΚΕΣ ΑΚΡΟΑΣΙΝ ΣΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΓΩΣΕΣ ΤΟΥΣ ΑΧΑΙΟΥΣ ΚΙ ΕΤΙΜΗΣΕΣ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙΝ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΥΧΗΝ ΕΥΔΟΚΗΣΕ ΜΟΥ. ………..>>

2. Άλλη άποψη θεωρεί ότι το όνομα έχει σχέση με το ανάγλυφο του εδάφους πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το χωριό και έτσι η ονομασία προέρχεται από το Σέλωμα.

3. Μία ακόμη θεωρία αυτών που ασχολούνται με την ετυμολογία της λέξης αναφέρει την πιθανότητα το όνομα Σέλλος να προέρχεται από την βουλγαροσλάβικη λέξη celo που κατά τους οπαδούς της παραπάνω θεωρίας σημαίνει χωριό.