Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΠΥΘΙΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΡΟΣ 3ο

ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΚΑΤΟΙΚΟΙ – ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μέχρι το 1999 το Πύθιο αποτελούσε αυτόνομη Κοινότητα.
Με την έναρξη ισχύος του Νόμου 2539/97 <<ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ>> για τη συνένωση των μικρών κοινοτήτων , το Πύθιο βρέθηκε να αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ολύμπου, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές πρώην κοινότητες και οικισμούς της περιοχής και έχει για έδρα του το δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας.
Ο πληθυσμός του χωριού ακολουθεί τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία καθώς οι νέοι μεταναστεύουν σε μεγαλύτερες πόλεις ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΛΑΡΙΣΑ- ΑΘΗΝΑ- ΚΑΤΕΡΙΝΗ –ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΛΠ., για να βρουν δουλειά και στο χωριό μένουν οι γέροι και ελάχιστοι νεαροί.
Παλαιότερα πολλοί νέοι του χωριού έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ΑΜΕΡΙΚΗ -ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΚΑΝΑΔΑ–ΓΕΡΜΑΝΙΑ।
Οι κάτοικοι , άνθρωποι φιλόξενοι και προοδευτικοί έχουν κάνει αναδασμό των κτημάτων τους από το 1963-64 και ασχολούνται με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία .
Η έκταση του χωριού μαζί με τους βοσκότοπους ανέρχεται περίπου στα 75.000 στρέμματα.
Ο κάμπος του χωριού ( 18.000 στρέμματα περίπου ) είναι σε μεγάλο ποσοστό αρδεύσιμος από ιδιωτικές γεωτρήσεις αλλά και ορισμένα μικρά δημόσια φράγματα.
Καλλιεργούνται καλαμπόκια, τριφύλλια ,πατάτες , σιτηρά και παράγονται εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα.
Τελευταία, με την παρατεταμένη ανομβρία και την εντατική άρδευση, άρχισε να παρατηρείται το φαινόμενο της λειψυδρίας σε τόσο έντονο βαθμό , ώστε το καλοκαίρι να υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης του ίδιου του οικισμού.